Trauma

Het is niet mogelijk om 1 definitie van trauma te geven. Wat voor de een traumatiserend is, hoeft dat voor een ander niet zo te zijn. Daarover bestaat geen schuld of oordeel: we zijn allemaal uniek en iedereen kan anders reageren op een stressvolle situatie. We kunnen wel een definitie geven aan getraumatiseerd zijn. Over het algemeen kunnen we daaraan de volgende symptomen toeschrijven: 

 • Slaapstoornissen, zoals moeite met in slaap komen, moeite met doorslapen of nachtmerries die verband houden met de traumatiserende gebeurtenis
 • Herbelevingen van het trauma
 • Prikkelbaar zijn
 • Sommige mensen hebben last van vermijdingsgedrag: zij vermijden alles wat aan het trauma doet denken
 • Vermoeidheid
 • Geheugenproblemen: makkelijker dingen vergeten. Er kunnen ook geheugenproblemen optreden omtrent de traumatiserende gebeurtenis: bepaalde delen kunnen de ene dag " vergeten"  zijn, om de volgende dag weer terug te komen
 • Verlies van tijdsbesef: moeite hebben met weten welke dag het is
 • Fysieke klachten
 • Moeite met het reguleren van emoties

Dit zijn slechts een aantal symptomen. De DSM-5 staat vol met diagnoses die eigenlijk vrijwel allemaal mogelijke reacties op trauma zijn. Wanneer symptomen van getraumatiseerd zijn langer dan 3 maanden aanhouden, kunnen we spreken van post traumatisch stress syndroom (PTSS). PTSS houdt vaak verband met één traumatiserende gebeurtenis. We spreken van complex trauma, ofwel C-PTSS, wanneer iemand systematisch meerdere traumatiserende gebeurtenissen heeft ervaren. De trauma's hebben dan verband met elkaar. Dit is vaak het geval bij huiselijk geweld of seksueel misbruik wat meerdere malen gedurende een langere periode plaats vindt. Maar dat zijn slechts twee voorbeelden. C-PTSS heeft meestal een langere behandeling nodig. Dit komt omdat de gebeurtenissen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Je kunt dit zien als een porseleinkast. Wanneer er ergens een lade opengetrokken wordt, kan er ergens anders een bord van een plankje afvallen. 

Trauma is niet alleen psychisch, maar het slaat zich ook op in het lichaam. Dit kan zorgen voor fysieke klachten waar niet altijd een oorzaak voor wordt gevonden. Het is dan zaak om de energie van het trauma dusdanig in beweging te laten komen dat het zich in een gepast tempo uit het lichaam los kan laten. Met name voetreflex massages zijn hier heel geschikt voor. Deze massages zorgen dat de energiestroom in de meridianen weer op gang komt. Door het masseren van de orgaanzones op de voeten kunnen de opgeslagen emoties los gaan komen. Verder kan het zenuwstelsel uit de vecht, vries of vlucht reactie komen die het heeft aangenomen tijdens de traumatische gebeurtenis. Door het afnemen van cortisol in het lichaam krijgt het lichaam de kans om zichzelf weer te herstellen. Het dagelijks leven wordt uiteindelijk makkelijker, omdat men niet meer in een constante vecht, vlucht of bevries reactie leeft. Indien nodig kan deze behandeling aangevuld worden met regressie of een soul retrieval. 

Ik raad iedereen aan die te maken heeft met onverwerkt trauma om de boeken van Peter Levine en Bessel van der Kolk te lezen. Dit geeft alvast hulpmiddelen om het trauma te gaan verwerken. Daarnaast kun je op de pagina "Gratis" een boek over bijnieruitputting downloaden. Met name mensen die langdurig met onverwerkt trauma kampen kunnen hier baat bij hebben. 

Geboortetrauma

Helaas heeft de manier waarop artsen kinderen ter wereld brengen een hoog risico op het traumatiseren van zowel moeder als kind. Geboortetrauma kan een leven lang doorwerken wanneer het niet verwerkt wordt. Het meest voorkomende gevolg van geboortetrauma is hechtingsproblematiek. Een kind kan zich door een ingrijpende geboorte niet willen hechten of juist zo aanhankelijk worden dat het niet meer alleen gelaten wil worden. Dat zijn vaak de kinderen op het schoolplein die hard huilen wanneer de ouder hen daar achter moet laten. Kinderen leren zichzelf gaandeweg patronen aan om met het trauma om te gaan. Dit kan met name in relaties een leven lang doorwerken. Vaak worden geboortetrauma's niet herinnerd of herkent als oorzaak. Het is wel zaak om deze te helen zodat patronen doorbroken kunnen worden. Het is de bedoeling om het leven te leven en niet om te overleven. Tijdens een sessie kan er ook met geboorte trauma gewerkt worden. 

Voorbeelden van geboortetrauma zijn: 

 • Direct na de geboorte weggehaald worden bij de moeder (bijvoorbeeld voor adoptie, de NICU of medisch onderzoek) 
 • Een alleen geboren tweeling zijn (het tweelingbroertje of -zusje sterft in de baarmoeder. Dit wordt niet altijd opgemerkt en veel mensen zijn onbewust een alleen geboren tweeling) 
 • Vast zitten in het geboortekanaal
 • Medische ingrepen tijdens of na de bevalling 
 • Ondervoeding van de moeder tijdens de zwangerschap 
 • Tijdens de zwangerschap is er een onveilige situatie tussen de moeder en de vader